Ola Lindström – En annorlunda väg till infrastrukturvärlden

Ola LindströmOla Lindström är ny datasamordnare på Iterio i Stockholm sedan i januari. Men ändå inte helt ny. ”Det finns någon speciell Iterio-tid som inte känns linjär. Även om Iterio växt sedan jag jobbade här första gången är känslan av ett litet tight bolag kvar”.

Iterio Göteborg var starten på Olas karriär inom samhällsbyggnad redan 2012. Men innan dess hade han hunnit med en del annat. Under studietiden på IHM umgicks han mycket med Elin Dartfeldt. Elin skulle senare bli länken till Iterio för Ola. Under studietiden jobbade de bra ihop, men skiljdes åt efter tiden på IHM. Efter IHM så landade Ola mitt i lågkonjunkturen 2008 och den yrkesbana som IT-projektledare han då sett framför sig var tuff att komma in på. ”Så jag gick tillbaka till mitt ursprung kan man säga, som säljledare på ICA Maxi. Kontakten med kunderna ger resultat direkt. Det är kul”. Ola siktade nu istället in sig på att göra karriär inom ICA-koncernen.

Och på ICA blev han kvar. Tills en tidigare chef inom Försvarsmakten ringer honom 2010. De sökte folk till Marinbasen i Göteborg. En tjänst som sjöbevakningsledare. ”Jag trivdes bra inom försvaret, så jag tackade ja”. Det var ett skiftjobb med mycket samverkan med andra myndigheter, som Sjö- och Flygräddningen samt Kustbevakningen, utöver den rent militära verksamheten. ”Skiftarbetet har sina fördelar, men är slitsamt i längden för kropp, själ och familj”.

Ett par år senare ringer så Elin. Föga anade Ola då att det samtalet skulle göra att han sju år senare skulle vara inne på sin andra karriär på Iterio. Men nu är det 2012 och Elin säger att Iterio söker datasamordnare. ”Vi kände varandra väl och hon visste hur jag fungerade. Men jag kommer ihåg att jag upplevde jobbet som aningens diffust”. Men Ola träffade då Roger Wennberg, chefen för datasamordning i Göteborg för att få veta mer om tjänsten. ”Det var fortfarande diffust efter det, men det lät spännande och utmanande”.

Iterio var då ett ganska litet bolag. Ola jobbade med datasamordning mestadels på plats på kontoret, men också ute hos entreprenörerna. ”Jag jobbade med relationshandlingar hos entreprenörer i projektet ’Bana Väg i Väst’ och kom ofta in sent i delar som behövde styras upp”.

Efter det projektet fick Ola ta över Elins projekt på Trafikverket när hon skulle på mammaledighet. ”Det blev mindre engagemang i flera mindre projekt istället för fullt fokus i några få. Det var intressant, men jag föredrog att arbeta mer koncentrerat i få projekt”.

Under den här tiden födde Siri, Olas partner, också deras son. ”Hon hade två söner sedan tidigare och på ganska kort tid hade jag gått från singellivet till en ganska stor familj”.

Så med tre barn att ta hand om landade fokus mer på att få ihop familjelivet. ”Det var tufft och vi kände båda att vi behövde en nystart. Att få bygga en ny tillvaro tillsammans”. Siri pluggade då juridik i Göteborg och Ola bestämde sig för att också plugga. ”Vi fick på så sätt liknande tempo i tillvaron, med gemensam tid. Och så var barnen ännu små, så det kändes som ett bra tillfälle att göra detta”.

Ola slutade på Iterio och familjen flyttade till Stockholm sommaren 2013. Programmet han sökt och antagits till var det treåriga Officersprogrammet. ”Det var en väldigt givande tid. En bra utbildning”. Ola hann dock aldrig avsluta sin militära utbildning. Inriktningen mot luftbevakning och flygstridsledning försvann genom att försvarets behov hade ändrats under utbildningens gång. Våren 2014 började Ola då se sig om efter något annat. ”Jag landade i ett jobb inom försvarsmakten som driftledare. Återigen rörde det sig om skiftarbete, men jag var inställd på att det var en tillfällig lösning”. Och det var det. Till våren 2015.

Då dök en kryptisk tjänst upp som fängslade hans intresse – Telekrigsanalytiker. ”Lät så spännande och utmanande. Jag kunde inte motstå att söka det”. Ola fick jobbet. ”Jobbet inleddes med vidareutbildning och mycket arbete på resande fot, innan det landade på Garnisonen på Östermalm i Stockholm. Nu infann sig lugnet. Jobbade vanliga tider. Gångavstånd till jobbet och möjligheten att kunna fokusera både på jobb och familj samtidigt”.

Så fortsatte det en period tills Ola upptäckte att han inte skulle få den lön han blivit utlovad efter den första tidens tjänstgöring. ”Med den utlovade lönen hade boendet nära jobbet inte varit ett problem, men nu fick jag konstatera att vi inte hade råd att bo kvar. Ibland hjälper det inte planera, förutsättningar kan ändras och då måste planen anpassa sig”.

Något måste göras! Sent 2016 kontaktar Ola Per-Erik, chef för Datasamordning i Stockholm för att höra om han hade något behov av personal. Och det hade han. ”Vi hade haft lite kontakt redan när jag pluggade angående inhopp i projekt, men just då gick det inte på grund av studierna”.

Via Per-Erik så landade Ola återigen på Iterio nu i januari. ”Jag hade turen att hamna i ett extremt spännande kommunalt projekt – Väsby Entré i Upplands Väsby. Det är lite av en ny värld som öppnat sig för mig”.

Ola berättar att han kom in genomförandedelen, men unikt tidigt i processen medan detaljplan ännu inte är färdig. Det innebär stora möjligheter att sätta upp riktlinjerna och strukturen i projektet kring datasamordning innan byggstart sker. ”Väsby kommun hade ingen direkt erfarenhet av att göra detta själva. Nu får jag tillfälle att uppfinna rutiner och strukturer. Det kan handla om att skapa processer runt lagring och vilka arbetsytor som ska användas, accessfrågor med mera”. Tillsammans med en konsult från Webforum har nu en grund byggts upp, men det finns mycket kvar att förbereda inför byggstart. Projektet kommer sedan hålla på till tidigast 2026. ”Jag trivs verkligen jättebra i projektet. Utöver datasamordningen har jag även fått kliva in i projektgruppen och medverka till att lägga grunden för hur projektet ska drivas. Så det har blivit bredare arbetsuppgifter, vilket är kul. Vi är på väg ur vad som kan ses som ett fablernas-värld-läge, med många idéer som formar Väsby Entré, till ett mer skarpt läge då förutsättningar och omfattning måste vara klara”.

 Ola berättar om imagen kring Datasamordning och vad han gillar med rollen. ”Datasamordning låter ju väldigt administrativt. Och det är det ju också. Men det jag gillar med det här är att jobbet handlar om att skapa förutsättningar för att andra ska kunna arbeta mer effektivt tillsammans. Kanske är det min ICA-ådra som gör sig påmind också här”, säger Ola och skrattar till.

Ola beskriver sin roll som en ”trattroll”, att tolka olika discipliner och få dessa att förstå och sträva åt samma håll. ”Det är många olika discipliner och aktörer involverade i den här typen av projekt – konsulter, kommunfolk, projektörer, entreprenörer. Utmaningen ligger i att alla ska förstå kvintessensen i exempelvis den arbetsmodell för digital projekthantering som vi har tagit fram. Inte alltid lätt. Delvis för att jag själv har en liten perfektionist i mig, vilket jag upptäcker ibland när jag ser att jag just avslutat version 42 av ett dokument”, säger Ola och skrattar. ”Men någonstans måste man förstås konstatera för sig själv att nu är det good enough”.

Risken att tappa kontakten med Iterio när man sitter länge ute hos en kund i stora projekt är inte särskilt stor genom att Iterio har en kultur med regelbundna sammankomster. ”I Väsby Entré är vi dessutom fyra konsulter från Iterio, vilket gör att vi pratar Iterio ofta”.

Efter bara några månader in på sitt nya jobb så är hans fokus nu att suga åt sig så mycket han kan i nuvarande projekt. ”Det finns mycket att lära och tveklöst med tillräckligt stimulerande arbetsuppgifter de kommande åren”. Då och då ringer Olas chef Per-Erik spontant för att kolla läget. ”Iterio har en väldigt stöttande kultur. Det händer oftare att man från ledningens håll ställer frågan ’vad vill du utvecklas mer inom’ än jag själv hinner tänka tanken. Det är härligt med en omtänksam arbetsplats. Själv är jag ofta så fokuserad på projektet”.

Framtiden då? Ola berättar att han tycker det är kul att prova på nya saker. Att utmana sig själv. ”Vi vet inte riktigt vad vi kan förrän vi faktiskt gör det. Det driver oss att hitta lösningar. Att söka kunskap. Google är bra”, säger Ola och ler.

 

FAKTARUTAN

  • Följer ICA på Facebook fortfarande. ”Följde förstås Iterio också efter jag slutade 2013”.
  • Planerar att slutföra sin officersutbildning ”någon gång”. Följer fortfarande försvarsfrågorna med stort intresse.
  • Favoritcitat: ”Om du inte planerar, så planerar du för att misslyckas”.
  • Dold talang: Älskar att sjunga. ”Min sambo menar att sång är kroppens sätt att visa att man mår bra”. Sjunger både i duschen och bilen. ”Tur att jag inte samåker med någon”. Funderar på att ta sånglektioner.
  • Favoritmusik: Depeche Mode – husgudar. ”Passar min röst”.
  • Mer fakta om Väsby Entré